Voorbereiding Kamp

Enkele maanden geleden kwam Stad Tongeren met een oproep om mee te doen aan een cultuurevenement dat de hele zomer zou gaan duren. De naam van dit “festival” was Moment en enkele leden van het bestuur zagen een oude droom in vervulling gaan. Het idee om met het bestuur van de harmonie een “Kinderkamp” te organiseren kon eens uitgetest worden. Stad Tongeren had als thema “Tijd” gekozen en wij merkten dat we hier ook direct op konden inspelen. Het thema van ons kamp werd “Kinderen op zoek naar de tijd in Tongeren, want de wijzers van de OLV-Basiliek zijn verdwenen!”

Het bestuur zat vrij snel helemaal in dit verhaal en begon te werken aan het concept. Om de kinderen leuke dingen te laten doen en toch iets over te hebben om te tonen aan het grote publiek werd gekozen om een film te maken. Onze Bert heeft daar al ervaring mee, de clipjes tijdens de concerten om het thema tot leven te brengen zijn altijd door hem gefilmd en gemonteerd.

Eens de kogel door de kerk stak het bestuur de koppen bij mekaar en begon aan de invulling van de 4 dagen, er moest muziek, cultuur en heel veel Tongeren aan bod komen. Na veel post-its in alle kleuren te hebben ingevuld en beschreven, opgeplakt en dan weer anders gehangen verkregen we toch een zeer mooi schema met 4 enigszins te volle dagen (maar schrappen is gemakkelijk) en in dit rooster zat ook nog een mooie rode draad. Dinsdag en woensdag zouden we naar het verleden reizen, donderdag in het heden en vrijdag naar de toekomst met allemaal activiteiten en bezoeken aan monumenten in de stad.

Op maandag, de dag voor het kamp, werd nog eens heel grondig gecheckt of het nodige materiaal aanwezig was, de juiste afspraken waren gemaakt voor alle bezoeken en of iedereen zich bewust was van zijn taak en welke rol hij/zij zou spelen.

Op die maandag hebben we ook onze lokatie zo ingericht dat alles uitnodigend klaar stond en dat we de kinderen hun creativiteit konden laten uitleven; later in de week bleek dat we juiste keuzes hadden gemaakt. Het neerzetten van speelgoed op de juiste plaats met voldoende ruimte en licht eromheen werken beter dan hun te vertellen dat hen nu tijd is om te spelen!

Dag 1 – Naar het verleden

Op dag 1 werd er natuurlijk het nodige gedaan om de kinderen welkom te heten. Karlijn en Jana hadden leuke spelletjes bedacht waarbij de namen genoemd moesten worden en wij alle vijf (het bestuur) deden ook mee. Sommigen konden de naam op de witte sticker, op onze borst, heel goed lezen, maar anderen stonden te ver.

En dan ineens stond daar zomaar een echte regisseur, hij leek heel veel op Bert Tomsin, en die vertelde dat de Burgemeester hem had gestuurd om een film te maken van kinderen die op zoek gaan naar de tijd in Tongeren. Daarna volgde wat uitleg en ging de hele bups naar buiten voor het begin van onze film op te nemen.

Een groep kinderen speelt met een bal en deze rolt naar een opa op een bank, 2 kinderen gaan hem halen en horen de opa in gesprek met een andere man. Ze hebben het vooral over de tijd en waar die toch maar gebleven is en dan kijken de meisjes naar de basiliek en zien dat de wijzers weg zijn.

In de namiddag trokken we dan richting Basiliek voor een uitleg over het grote Le Picard-orgel en een kennismaking met de Beiaard. Dana was precies op tijd en vertelde dat ze de blaaspijpen moest aanzetten om te kunnen spelen en hoe oud dit orgel was. Iedereen zat met open mond en grote ogen te kijken en te luisteren. Daarna speelde ze ons kamplied, waar Peter de tekst voor heeft geschreven.

Om de Beiaard te begrijpen en te zien moest er geklommen worden, een verdieping hoger dan het orgel. Intussen was Toontje Tijd, nu iemand die heel veel weg had van Peter Severijns, al naar boven gegaan met de tekst van het kamplied en daar ter plekke konden ze tekst en melodie leren.

Het ging eigenlijk direct al erg goed! Je zou zin krijgen om een klein zangkoor op te richten.

Na de beiaard werd in het Teseum gezocht naar de muziekboeken. In deze boeken kan je nog muziek bewonderen in het oude spijkerschrift. Toontje tijd (alias Peter) liet ons kennis maken met de verschillende manieren van muziek noteren door de eeuwen heen.

Onze regisseur Bert wist dat de kloostergang een zeer bruikbaar decor is en liet iedereen nog even acteren in een ander gedeelte van onze film/videoclip. Als je 7 kinderen in je filmploeg hebt en het gaat over muziek kan je toch elk kind als muzieknoot laten zien in je film …………….

Dag 2 – Naar het verleden met een stadsspel

Als je de kinderen op zoek wil laten gaan naar de tijd in Tongeren zijn er genoeg monumenten om te bekijken en met een rode draad – stadsspel – geef je er nog een extra sausje aan.

Iedereen kreeg een passende outfit, de meeste meisjes waren prinsessen, sommigen schattige boerinnetjes en ik had een kostuum dat voor zwarte fee kon doorgaan, maar indien gewenst ook voor heks. De hoed was gewoonweg prachtig en zeer geschikt voor special effects door de lap stof die eraan vast hing.

Met het hele gezelschap, prinsessen, boerinnetjes, een Romein en een ridder, Toontje tijd en de Fee(heks) trokken we naar de Moerenpoort, waar ons Stadsspel begon.

Na de rondleiding in de Moerenpoort kreeg iedere ploeg een walkie talkie en moesten ze de andere ploeg naar het Begijnhof loodsen. Onderweg werden vragen gesteld. Wat mij erg opviel was het enthousiasme van de jeugd van die leeftijd. Er moest gezocht worden naar een hemellichaam tegen een gevel en toen één van de meisjes de maan ergens boven een deur ontdekte werd iedereen een beetje high en dat doet deugd als je zo’n week hebt voorbereid en niet goed weet wat je moet verwachten. Ook de emotie op de gezichtjes is een groter dankjewel dan eender welke tekst zou kunnen beschrijven.

Om ons dagschema een beetje te verlichten werd er gepicknickt op de Motten en na het eten mochten ze de waterfietsen op en in de vijver rondjes draaien.

Toen één van de prinsesjes bang was om het water op te gaan vertelde de Romein: “Je hoeft niet bang te zijn voor de eenden, want die bijten niet, die hebben geen tanden!”

Later die dag werden nog opnames gemaakt bij de dodecaëder en aan Ambiorix.

Dag 3 – Het heden en Muziekdag

Deze dag stond helemaal in het teken van muziek en instrumenten.

Onze dirigent Christophe kwam ’s ochtends een initiatie geven met slaginstrumenten. We mochten allemaal wat kiezen en hij gaf telkens aan wie welk ritme moest slaan. Niet zo gemakkelijk, maar heel erg leuk. Voor onze film hebben we ook geleerd met bodypercussie een onweer na te bootsen. Eerst wrijf je in de handen voor een beetje regen na te bootsen, daarna knipperen met de vingers, met je vlakke hand op je borst slaan en allemaal tegelijk omhoog springen et voilà: dat klinkt als een echt onweer.

De muzikanten waren uitgenodigd om in de namiddag hun muziekinstrumenten voor te stellen en de opkomst was redelijk hoog. Iedereen gaf uitleg over zijn eigen instrument en achteraf mocht er geblazen en getest worden.

Ons kamplied werd gespeeld door onze muzikanten en daarna zongen de kinderen het lied nog een keer. Voor de filmopnames mocht iedereen een echt instrument vasthouden en doen alsof ze aan het spelen waren.

Dag 4: De toekomst

Op donderdag hadden we hun meegegeven om eens na te denken over hoe de toekomst er gaat uitzien en dat ze op vrijdag iets in mekaar mochten knutselen rond dit idee.

Er was voldoende karton en iedereen ging aan de slag. De resultaten werden aan de kiosk vast gemaakt om enkele mooie opnames te maken.

Aan de moeders was gevraagd om voor vrijdag een setje kleding mee te geven dat echt vuil mocht worden, want we gingen Music-painten.

Gelukkig liet het weer het toe om dit buiten in het gras te doen.

Toen iedereen zo goed mogelijk de verf had verwijderd zongen ze nog eens het kamplied en kregen de deelnemers een moment-zakje mee als souvenir.

Er is nog heel veel tijdens ons kamp gebeurd, wat ik heb vergeten te vertellen. Maar op ons volgende concert in november 2017 gaan we jullie opnames tonen van deze geweldige week.

Een week die ontzettend leuk was voor de kinderen, maar ook voor de GROTE kinderen van het bestuur!

Kamplied

Onze toren zijn klok

heeft iets vreemds voorgehad,                           

want hij wijst niet het uur in onze stad

Zijn wijzers zijn weg

en dat is toch grote pech,

want zo weten wij nergens meer van.

Veel te vroeg of veel te laat

niemand weet nog hoe het staat

en zo loopt alles helemaal in ’t sop

Maar wij lossen dat wel op

ook al zijn de wijzers kwijt,

want wij gaan nu op zoek naar de tijd.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Inloggen